Longering

I onsdags jobbade jag kväll vilket innebar att jag hade förmiddagen på mig att vara i stallet. Det var hyffsat väder så jag provade att longera Precious för första gången. Tidigare har vi tränat på att skicka ut henne på volt i bara grimskaft och det är en bra början till att börja longera. 
Först värmde vi upp genom att leka följa John i paddocken. Hehe nej men det gamla vanliga att hon ska följa efter mig och göra vad jag gör. Hon är inte så gammal och då får man räkna med att uppmärksamheten kanske riktas åt något annat. Ifall det är bommar framme så ska man ju fram och lukta osv. Jag har ju jobbat en hel del med uppmärksamheten och det har blivit mycket bättre. För nån vecka sedan var jag och Anna på öppethus på Heart and Horses och de jobbar mycket med nh. Jag såg någon film på honom som har hjälpt mig mer effektivt med henne uppmärksamhet. Man ska göra så att när hon väl försvinner bort och lägger uppmärksamheten på något annat så ska jag få henne att titta på mig. Jag kan byta riktning, sparka lite i gruset eller göra något så hon tittar på mig. När hon sedan tittar med båda ögonen på mig så vänder jag ryggen mot henne och går ifrån henne. Då följer hon efter mig direkt. Det har varit väldigt effektivt som sagt och gjort henne mer uppmärksam. Så detta var uppvärmingen då.
Sedan började jag att longera. Hon fick först skritta på en lite mindre volt och sedan blev den större och större när jag såg att det gick bra. När jag väl smackade på henne så skulle hon bara trava hela tiden. Det var svårt att få ner henne i skritt hehe. Hon vart jätteduktig men emellanåt tvärtnitade hon och bytte håll. Jag gjorde som så då att om hon exempelvis skulle byta håll till höger igen så tog jag tag och höll i longerlinan så hon kände att jag drog lite. Sedan pekade jag åt höger med den handen samtidigt som jag tog långpiskan ifrån vänster håll så hon fattade att hon skulle ut till vänster. Det fungerade jättebra. Jag longerade i kanske 10 minuter men mer behövs inte nu när hon är ny. Longering är annars mer krävande för hästen så jag valde att avsluta när hon gjorde som jag ville.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0