Fredagsmys!

Dagen började med att jag vaknade av ett telefonsamtal. Sedan satte jag mig vid datorn och fortsatte att plugga. Vid 12 bar det ut mot stallet där Precious fick mys och äta lite extra hö. Lighten fick också mys och pyssel. Sedan kom det mer folk och vi städade stallet och gjorde fint i paddocken inför tävlingen imorgon. Jag fick äran att vara banbyggare och vi byggde även banan. Det blir inte att jag tävlar Eagle imorgon utan jag ska agera fotograf. Det gick åt ett par timmar i stallet. När jag kom hem gjorde vi oss iordning och åkte till mamma och pappa. Vi har precis ätit kvällsmat och spelar spel och har det mysigt ihop. Årets första glögg ska även avnjutas. 
Vår?

Vilket underbart väder vi har haft både igår och idag. Visst har det varit kallt i luften men eftersom solen har varit framme så har den värmt skönt. Igår efter massagen stannade vi kvar ett bra tag. Som sagt masserade jag Precious och jag och Anna började planera uppvisningarna till luciafirandet. Vi har fått äran i år att bestämma detta och vi vill ju såklart att det ska bli superfint. Vi kom fram till en hel del och hann till och med rita ett dressyrprogram. När vi var klara var vi stelfrusna eftersom vi suttit ute en bra stund. Men men vi hade jättetrevligt ändå.Idag vaknade jag 08:45 och såg solen skina. Direkt hoppade jag upp och blev på jättebra humör. Det blev en tur till stallet såklart där det blev mycket prat med Pia och träning med Precious. Vi tränade nh i paddocken och lite miljöträning. Hon fick ha på sig sitt fina träns idag med. Vi tränade på det vanliga att hon ska följa efter mig, stanna när jag stannar och att flytta efter tryck. Hon var duktig. Sedan tog jag fram en stor korn som hon fick nosa på. När hon var klar fick jag dra den över hela hennes kropp utan en reaktion. Jag tog sedan en sån orangepinne med reflex på som brukar sitta längs med vägen. Den fick hon också nosa på och jag fick ta med den över hela hennes kropp. Jag gjorde detta även med ett spö och hon reagerade inte utan blev mest lite rastlös och ville bita lite på spöt. Det kanske låter lite löjligt men det är inte en självklarhet att alla hästar accepterar detta. Sen fick hon gå lös bakom mig och det blir bättre och bättre. Ibland tappade hon lite fokus och gick till staketet och ville beta lite gräs. Men det är absolut en förbättring. I början var det jättesvårt att bara få henne fokuserad på mig. Sakta men säkert går vi framåt.
Massage

Höstlov för alla som går i skolan denna veckan, inte för oss andra ;)
Idag var det massagekurs i stallet. Mycket lärorikt och roligt. Under kursens gång masserade jag fina Eagle. Efteråt tog jag in Precious och masserade henne också. Dock visste hon nog inte riktigt hur hon skulle reagera hehe. Jag knådade och då trodde hon ju att hon skulle flytta på sig hehe. Men hon var jätteduktig ändå min fina prinsessa. 
Imåndsgs skulle jag försöka mäta henne med ett måttband och det var ju intr jättelätt hehe. Hon är iallafall över 1.50cm. Har ju inte skaffat mätsticka än så jag vet inte exakt höjd. Men det ska införskaffas!
 Helg

Denna veckan har sprungit förbi. Veckan har bestått av plugg, lite jobb, stall och massa annat. Har varit mycket familjetrevligheter denna veckan också.
En uppdatering om Precious är att det har varit mycket svanstvätt i veckan. Det har då blivit vattenträning eftersom hon varit dålig i magen stackarn. Det är på bättringsväg. Har tränat i paddocken också och hon var så busig och sprang runt och bockade och var överlycklig.
Igår firade vi min fina mormor som fyllde år i veckan. Det blev en trevlig kväll hemma hos henne med hela familjen. Mysigt!
Idag är det ju söndag och vi har ställt om till vintertid. Men det är även min namnsdag idag! Söndag innebär slappedag. Har varit och pysslat om Precious och storhandlat med mamma.

Jag och min fina mormor ❤️


 

Hoppträning och filmkväll!

Igår var en väldigt lyckad dag i stallet. Dagen började vid lunchtid med pyssel med fina Precious. Strax där efter var det dax för hoppträning. Denna gången tog jag Lighten istället för Eagle. Anna tog Eagle så jag visste ju att han var i goda händer hehe ;)
Träningen började med uppvärmning som vanligt och lite bomövningar. Lighten skötte sig bra och han är ju van vid bommar då det också används i western. Sedan blev det en liten kombination. Den hoppade han också bra. Han är ju lite vinglig och är lite överallt imellan åt känns det som haha. Men det kommer efter hand. Man kan inte begära mer utav honom. Han hoppade snällt och var duktig. Ibland blir det grodhopp och ibland hoppar han perfekt över. Vi avslutar alltid träningarna med en bana. Jag kändepå honom att han var rätt så trött så vi tog banan i trav. Och ja han var mycket trött och jag kämpade och vart helt slut i kroppen haha. Det var ingen vacker ritt vi hoppade men vi kom runt hela banan till slut. Han sprang förbi sista hindret i kombinationen eftersom tränaren tyckte att vi skulle ta den i galopp. Men han var så trött så efter att han då sprungit förbi så tog vi den i trav och klarade det. Han är så duktig och kommer att bli ännu duktigare!
Det var två grupper och när den sista var slut så gjorde vi iordning i stallet. Jag och Lovisa åkte och köpte pizza och sedan var det filmkväll. Vi åt pizza och sedan tittade vi på våra ritter. Vi hade både film och en massa foton. På fredagen så red några dressyr och blev filmade och det tittade vi också på. Det var en riktigt trevlig kväll och jag kom nog hem efter 21-tiden.
 
Två bilder som fina Mikaela tog.
 
 
Filmkväll Gekås!

Idag ringde klockan 07:00. Det var lättare att vakna idag då jag vet vad som var framför mig. Dagen började med att jag pysslade om min fina prinsessa och morgon fodrade hästarna, så mysigt! Efteråt bar det hem till mamma och pappa för att hämta mamma och vidare mot Hylte. Jag träffade min lärare idag som gick igenom den första kursen med mig vilket blir vård och omsorgsarbete 1. Nu är jag fullmatad med information och kan börja plugga. Jag är så taggad om motiverad till detta och tycker att det ska bli skitroligt att börja plugga igen haha. Direkt efter Hylte körde jag och mamma till Gekås!! Egentligen var det inget speciellt som jag behövde köpa men ändå så blev det en hel del som vanligt. Hittade bra med saker som jag är nöjd med. Även de första julklapparna är inhandlade. Vi spenderade några timmar där och begav oss hem när vi var nöjda. Nu har jag landat här och är jättetrött haha. Funderade på att vila lite men eftersom jag ska jobba imorgon så är det inte så smart att vila mitt på dagen även fast det är skönt hehe. Jag ska istället titta på Bonde söker fru och mysa i mitt lilla hem.
 
Bild från runt 8-tiden imorse. Försökte ta bild när jag körde på en konstig
regnbåge, tror jag det var (a)
 Suck!

Vi alla har säkert perioder i livet då allt känns omotoiverande och oinspirerande. Man har svårt att hitta det roliga och är bara allmänt deprimerad. Jag har sådana perioder och just nu är jag i en sådan.Det är inte alltid jag visar det men det känns inombords. Det är inget konstigt med detta då jag bruka ha sånna här perioder. Men det är ju inte kul. Ingenting känns motiverande och jag känner mig bara deprimerad och tom. Jag vet inte hur jag ska förklara det. Det är ingenting som har hänt i mitt liv, allt är som det ska men detta kommer då och då.
Men när jag är hos min fina häst är glömmer jag dessa känslor och bara känner lycka och kärlek. För en stund kan jag vara i en bubbla där det bara är jag och Precious som existerar. Denna häst ger mig mer än någon kan tro. Även fast det inte alltid går bra eller vi inte alltid är överrens så är hon det bästa som hänt mig. 
Idag är en sån dag då jag känner mig tom. Jag har tvättat lite och vikit tvätt och sedan åkte jag ut till Precious. Hon stod i vindskyddet när jag kom och jag ropade på henne och hon tittade upp på mig och när hon fick syn på mig kom hon till mig. Det gör hon varje dag oftast om det inte finns mat hehe och det är en underbar känsla att hon kommer till mig när hon får syn på mig. Vi pysslade en stund inne i stallet och sedan tränade vi i paddocken. Idag tränade vi nh, att hon ska följa efter mig, stanna när jag stannar, komma när jag ber henne och till sist tränade vi att springa tillsammans. Idag var hon mer fokuserad än vanligt och verkligen lyssnade på mig. Idag var de andra hästarna inte intressanta utan det var jag som var nummer ett även fast jag inte hade godis. Det var en underbar känsla jag hade idag och när vi tränade kände jag ett lyckorus i kroppen. Tänk vad denna häst ger mig mycket kärlek och lycka. Träningen gick kanon även fast det blev lite missförstånd ibland, men det är sånt som händer och vi löste ju det.
Nu ska jag bara vara hemma och umgås med min pojkvän och vår lilla katt. Idag är jag sugen på sushi så det får bli dagens kvällsmat.

Min fina idag.
 


 
Bild från i lördags när vi stod och tittade lite på bilarna. Min vackra stjärna!Hoppning!

Igår fick jag vara med på en lektion och hoppa med Lighten. Om jag har förstått allt rätt så har han inte hoppat med ryttare tidigare så det var lite nervöst då jag bara ridit honom två gånger innan. Bommar och sånt kan han då det ingår i western.
Vi började enkelt med bom på mark och små kryss. Vi hade samma bana som vi hade på hoppträningen förra veckan. Första övningen var att man hoppade ett kryss och sedan så galoppbommar och sedan hoppa ett rättuppstående. Första gången vi hoppade tog han ett jätteskutt över det första så vi kom fel på det andra. Men vi gjorde så att vi la ner det första hindret till fyra bommar på marken och sedan det rättuppstående. Vi hoppade även hela banan två gånger sedan och han hoppade allt. Ibland hoppade han perfekt och ibland gjorde han jätteskutt. Hinderna var inte så höga såklart då det var första gången. Det är så viktigt tycker jag att börja lågt och låta hästen få rutin och samtidigt bygga självförtroende. Lighten var jätteduktig men behöver mer rutin såklart. För att vara första gången är jag nöjd med hur vi klarade det. Han tycker det är kul med hoppningen men vet inte riktigt var han har benen, vart man ska hoppa av och lite sånt. Men jag känner på mig att jag och han kommer utvecklas tillsammans och han kommer att bli superduktig. Han och jag kommer bli goda vänner känner jag då jag redan har fastnat för honom!
Lördags!

I lördags var det hoppträning som stod på schemat. Jag hade Eagle såklart hehe. Träningen var jätterolig som vanligt och hade först en styrketräningsövning med hästarna. Hindrena låg inteså högt då men var ändå lite ansträngande för dem. Men så är det oftast på träning att man hoppar lägre för att fokusera på övningen istället förpå höjden. Det var fört ett kryss och sedan två galoppbommar och sedan ett till hinder. Roligt var det. Till sist hoppade vi bana som vi alltid avslutar med. Eagle var lite trött men gjorde sitt bästa och hoppade allt jag bad honom. Här är lite bilder.

En bild på mig och de andra stalltjejerna. Lovade att lägga upp den. HOPPAS NI SER DETTA ;)
 
 
 
 
 
 
 

Lighten!

Idag blev det ett ridpass på denna fina kille. Det var första gången jag red honom och antagligen första gången för honom i klassisk utrustning då detta är en westernhäst. Dock ska jag rida klassiskt på honom och hoppa honom hehe. En rolig utmaning. Idag var det bara ett enkelt pass att känna hur han rör sig och hur han fungerar. Mycket skritt för att göra han mjuk och såklart även trav och galopp. Det blåste mycket när vi red så lite spänd var han.
Detta är en kille på fem år om jag inte minns fel så han är väl lite grön fortfarande. Redan nu efter första gången känns det bra med honom och jag märker att det finns en hel del att arbeta med. Men det ska såklart bara bli roligt!
Idag var jag även på skolan och skrev på papper och fick litteraturlista och så. Jag börjar skolan den 20 oktober iallafall. 
Ikväll var det även tjejkväll på travet där jag och några vänner var. Det var en supertrevlig kväll med bra sällskap och mat och dryck. Som grädden på moset så vann vi också hehe. En lyckad kväll med andra ord!
I hagen

Denna veckan har Precious löshoppats ännu en gång. I onsdags på lektionen hade vi löshoppning och då passade jag på att ta henne också. Bra träning för henne att vara i paddocken samtidigt som det är en massa andra hästar som rör sig där samtidigt. Hon var inte lika på som hon brukar vara när det bara är jag och hon. Hon fösrtod först inte riktigt vad hon skulle göra och började vända om efter jag släppt henne och så. Det tog sin lilla tid men till slut "hoppade" hon. Hon "hoppar" ju bara 50 nu i början som max och det är lågt för henne haha. Hon går över med frambenen och hoppar med bak så det ser lite kul ut ibland. Men hon är så duktig!
I veckan har vi även tränat att gå på grus. Det är lite jobbigt såklart men det tar sig!
Här är några bilder ifrån hagen igår, de blev halvbra men det är alltid kul med bilder!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Precious!

Precious är min fina unghäst som är född 2013 som jag köpte i april 2014 och då hade hon precis fyllt 1 år. Precious är en väldigt nyfiken och social häst. Hon älskar att ligga ner, speciellt att sola i solen. Hon är alltid dammig för hon ligger ner så mycket haha. Men underbart är det att se att hon njuter. Hon älskar att bli pysslad och att stå i stallgången. Hon är en väldigt bestämd dam som kan vara mycket envis. Det kan både vara positivt och negativt hehe. Självklart finns det mycket vi behöver jobba på också. Det värmer såklart mitt hjärta att när hon får syn på mig så kommer hon gnäggandes emot mig. Det gör ju ens dag! 

Nu hade jag tänkt skriva lite varför jag valt attköpa häst igen och varför det blev just Precious som blev min. Efter att vi var tvugna att avliva Mowgli pga en skada som inte kunde läka så var jag väldigt tydlig med att jag aldrig skulle börja rida igen eller skaffa häst. Detta var i februari 2010. Jag var trött på att ha häst och det var inte så konstigt egentligen då jag hade mycket i skolan och att Mowgli alltid var skadad till och från under alla fyra år som jag hade honom. Vi vet ju inte vart han kom ifrån eller exakt ålder men veterinären sa att han var född 1997 genom att titta på tänderna. Nu i efterhand tror vi att när han var i Danmark så körde dem hårt med honom eftersom han var skadad så mycket och den sista skadad han fick var något som egentligen travhästar får. Veterinärerna kunde inte säga hur han kunnat få den då jag hade honom som ridhäst, utan trodde att det kunde bero på något från hans förflutna. Ingen vet, vi kan ha helt fel.

Men i alla fall så var jag trött på att ha häst då han var skadad mycket vilket tar väldigt mycket på krafterna. När han väl avlivades mådde jag så dåligt och blev sjuk pga detta. Han var ju min andra halva kan man säga. Aldrig har jag älskat ett djur så mycket som jag gjorde. Han var mitt allt och vi kände varandra så väl. Min kompis lånade ut henne häst lite då och då för att jag inte skulle sluta helt med hästar men jag red han kanske 4-5 gånger och tyckte inte att det var alls samma sak utan Mowgli. Efter några år började jag få tillbaka suget för ridningen men jag ville ju såklart inte börja på en ny ridskola helt själv. Som tur var började min kusin på en ridskola nära mig och tipsade mig om detta.

Hösten 2012 började jag på denna ridskola och tyckte det var jätteroligt. Jag kom snabbt in i denna ridskola och blev stalltjej fort och hade praktik där. På så sätt fick jag upp ögonen för hästarna igen och än idag skulle jag vilja att enbart jobba med hästar. Men då det är svårt att få jobb och att jag inte vill flytta från Halmstad tycker jag det är onödigt att plugga vidare. Tyvärr... Det är mitt drömjobb, att jobba med hästar på heltid.
I alla fall så började jag att ha Eagle som sköthäst och rida honom varannandag och det började jag med i oktober 2013. Vi fann varandra väldigt fort och jag tycker om honom så mycket. Hade han varit lite yngre så hade jag inte tvekat att köpa honom ;) Jag blev såklart väldigt sugen på att skaffa häst när jag red Eagle såpass mycket. Det här med att dela häst och så passar inte mig då jag är bekväm med att ha egen häst och själv bestämma. Det kunde jag inte med Eagle då han inte var min. Jag menar inget illa med detta utan jag och Eagles ägare kom bra överrens och vi tog hänsyn till när han skulle gå lektion och så. Men det här att själv bestämma saknade jag. Jag hade tittat lite på hästnet på hästar bara för att det var lite kul.

Jag la upp en annons på hästnet att jag sökte en häst. Jag fick jättemånga svar, säkert över 50 st med bra erbjudanden. Det var många fina hästar men ingen häst som jag riktigt föll för. Jag gick då in på hästnet för att leta lite mer och letade länge. Då hittade jag en annons med en häst som hade en sådan utstrålning vilket gjorde att jag klickade mig in på annonsen direkt. Detta var då Precious. När jag läste annonsen så kände jag bara att det här kunde vara något för mig. Detta var en måndag eller tisdag.

På torsdagen åkte jag, pappa och Laszlo upp för att titta på henne. Jag ville ju inte åka själv hehe. Uppfödaren var jättetrevlig och visade henne och jag fick se hennes gångarter och så. Hon visade även hennes underbart fina pappa och jag fick träffa andra avkommor. Alltså blev jag jättebra bemött vilket är väldigt viktigt och jag fick ett bra intryck av att detta verkade seriöst.Självklart är det så att man är lite osäker då det är många som luras osv, men detta tyckte jag var seriöst. När vi var där blev jag ännu mer förtjust i Precious. Varför? Jo. hon var så lugn, nyfiken och hade en sån utstrålning som gjorde att jag tyckte om henne direkt. På plats talade jag om att om hon går igenom veterinärbesiktningen så ville jag ha henne. På måndagen skulle veterinären komma vid 9-tiden. Hela helgen hade jag varit nervös och på måndagen vaknade jag 08.30 för jag var så nevös haha.
Jag bara väntade på att telelfonen skulle ringa. Som tur var var det uteritt vilket distraherade mig lite så att jag kunde tänka på annat. Men när vi var ute i skogen kom äntligen samtalet att hon gått igenom utan anmärkningar och att hon skulle komma dagen efter. Vilken lycka! Men då blev jag nervös för att hon skulle komma haha. På tisdagen kom hon och jag var bara så lycklig och stolt över min fina häst. Och äntligen hade jag en helt egen häst. Det enda tråkiga är ju att jag såklart fått sluta med Eagle. Men han finns alltid kvar i hagen och jag kan pussa och gosa med honom hur mycket jag vill.


 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Presentation

Hej och välkommen till min blogg! Jag heter Amanda Dudas och är 21 år gammal. Jag bor i Halmstad tillsammans med min sambo, katt och hund. I den här bloggen kommer du att få läsa om mitt liv, om min utveckling med Precious och om livet i stallet. Jag äger även en unghäst vid namn Precious som du kan läsa mer om i ett annat inlägg. Jag studerar på distans och då läser jag vård och omsorgsutbildningen. Jag vill bli utbildad undersköterska och jobba inom äldreomsorgen. I dagsläget jobbar jag som timanställd inom hemtjänsten och trivs mycket bra med yrket. Jag är en väldigt glad, positiv och ödmjuk person. Jag älskar att resa och vill upptäcka världen. Varma länder är någonting för mig då jag älskar värme, frågan är varför jag då bor i Sverige hehe.


 
 
 
 
 

1 oktober

Det är redan oktober. För 9 år sedan köpte vi mowgli till mig. Min finaste present någonsin var det.
Igår var det många roliga besked. Jag skickade in papper till halmstad då jag vill studera i en annan kommun. Halmstad var då tvungen att godkänna först. Jag fick ett samtal igår att de godkände det förra veckan och att jag får vänta på svar från den kommunen jag sökte i om de har antagit mig eller inte. Det går ca 2 minuter och min telefon ringer igen. Jajamensan det är från skolan och jag får veta att jag har blivit antagen. Jag ska dit på måndag och fylla i papper och sedan börjar jag om 1-2 veckor. Helt okej! Är så lycklig!! 
Idag har Glittra varit hos veterinären för första gången och fått sin första vaccination. Veterinären berömde hennes psyke och sa att hon var säker på att det skulle bli en fin och snäll katt. Det är ju alltid kul att höra.
Ny blir det lite mat plus gossip girl och i eftermiddag åker jag till stallet och är där till ikväll.RSS 2.0